Detail projektu a makera

Affordable CNC Router

Foto projektu

Tento projekt začal na konci roku 2022 jako nápad postavit rám pro laserový modul, ale brzy se změnil v návrh a výrobu plnohodnotného CNC routeru pro obrábění měkčích materiálů. Cílem projektu bylo vytvořit dostupné zařízení s dostatečně robustní konstrukcí, aby bylo možné obrábět dřevo, plasty a také měkčí kovy, jako je hliník. Aby bylo možné snížit náklady na výrobu, bylo hojně využito výroby pomocí 3D tisku.
Během následujících šesti měsíců byl návrh zkonstruován a byla postavena první verze. Následně byla konstrukce v několika iteracích upravena, především s cílem zvýšit přesnost obrábění a tuhost celého CNC stroje. Koncem léta 2023 byla postavena současná verze obsahující mimo jiné 800W vřeteno řízené frekvenčním měničem, lineární kolejnice a kuličkové šrouby.
Od začátku celého projektu byla k řízení CNC použita levná řídicí deska a externí ovladače krokových motorů. Vzhledem k jednoduchosti řídicí jednotky nebyla dostatečná z hlediska požadavků na řízení a také její minimální ochrana proti rušení EMC mohla způsobit poruchu a poškození obrobku nebo samotného CNC stroje.
Na základě nízké spolehlivosti řídicího systému jsem v rámci své bakalářské práce navrhl vylepšený řídicí systém, který je postaven na 32bitovém mikroprocesoru, který podporuje moderní řídicí softwary. Dále obsahuje integrované moderní ovladače krokových motorů, 12V digitální vstupy/výstupy a 0 10V analogový výstup pro řízení otáček vřetena.